Símbol número:1235
Tipologia del símbol
Relleus, gravats i inscripcions
Adreça
autovia Salou, nº s/n
43006 - Tarragona
Terme municipal
Tarragona
Comarca
Tarragonès
Vegueria
Vegueria del Camp de Tarragona

Relleus, gravats i inscripcions

Descripció
Es tracta de diverses inscripcions formades per lletres majúscules gravades en la part superior dels pilons de pedra que tanquen tot el Complex Educatiu Laboral de Tarragona, antiga Universidad Laboral Francisco Franco. Els pilons cilíndrics de pedra d'1'75 cm tenen al seu capdamunt una peça de pedra de forma circular on hi ha la inscripció. Hi ha un total de 25 pilons que tanquen el recinte però només 14 encara conserven la inscripció.

Text inclòs
UNIVERSIDAD LABORAL FRANCISCO FRANCO

Localització del símbol
marge de carretera

Cronologia
Any 1956

Ús original de l’espai
Complex Educatiu

Ús actual de l’espai
Actualment és un complex educatiu on hi ha diferents instituts públics que ofereixen sobretot estudis de formació professional.

Descripció del context històric
El projecte de la Universidad Laboral Francisco Franco es va presentar el març de 1952, les obres s'iniciaren el mateix octubre, i va ser inaugurada el 8 de novembre de 1956. Franco no la va inaugurar malgrat que la Universitat portés el seu nom, però visità les seves instal·lacions el 24 d'octubre de 1957.

Biografia del personatge: 'Francisco Franco Bahamonde'
Francisco Franco Bahamonde (1892-1975) fou un militar i un dels líders del cop d’Estat militar del 18 de juliol de 1936, el qual, en fracassar, va provocar la guerra civil espanyola entre 1936 i 1939. L’1 d’octubre de 1939, després de la victòria del bàndol sublevat, fou investit com a cap d’Estat d’Espanya, càrrec que va exercir fins a la seva mort el 1975, instaurant una dictadura militar que va passar per diferents fases: - Una primera etapa durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), quan va haver-hi un primer subperíode de “feixistització” del règim fins a la crisi interna de maig de 1941, i un segon subperíode que aniria des dels intents d’entrada a la II Guerra Mundial fins a la desfeixització del règim després del conflicte mundial. - L’etapa del nacionalcatolicisme (1945-1959). - La fase de desarrollisme, tecnocràcia i institucionalització del règim (1959-1969). - La crisi de la dictadura (1970-1977).

Actuacions posteriors al franquisme
Retirada de simbologia franquista
Cap actuació: es conserva sense modificacions.

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
En els pilons més pròxims a l'entrada principal del complex educatiu les lletres UNIVERSIDAD LABORAL FRANCISCO FRANCO han estat retirades ja que es pot veure com s'ha picat la pedra on estaven inscrites. En les més llunyanes a la porta principal encara es conserva i es pot llegir sencer en les menys deteriorades pel pas del temps.