Símbol número:1238
Tipologia del símbol
Relleus, gravats i inscripcions
Adreça
carrer Pont Major, nº s/n
17007 - Girona
Terme municipal
Girona
Comarca
Gironès
Vegueria
Vegueria de Girona

Relleus, gravats i inscripcions

Descripció
Conjunt monumental vinculat al pont existent entre el barri del Pont Major (Girona) i Sarrià de Ter, construït el 1939 després de ser destruït per les tropes republicanes en retirada. El conjunt està format per quatre relleus amb l'escut franquista, de mosaic hidràulic, pintat de color de coure, quatre relleus representant quatre episodis de la Guerra Civil, obra de Joan Carrera Dellunder (1939), i finalment quatre pilars commemoratius amb la llegenda modificada el 1999. Com a curiositat, val la pena destacar que els relleus representant l'escut amb l'àguila no contenen el jou i les fletxes a la part inferior, com és habitual.

Text inclòs
Els textos inclosos als relleus amb episodis de la guerra són de 1999: "Episodi de la Guerra Civil. La Ciutat d'Oviedo" "Episodi de la Guerra Civil. Enfonsament del vaixell Baleares " "Episodi de la Guerra Civil. El Alto de los Leones" "Episodi de la Guerra Civil. Ruïnes de l'Alcázar de Toledo" Els textos inclosos als quatre pilars són de 1999: "Pont de l’Aigua-Girona. Existent des d’època romana, fou reconstruït el 1939 amb batallons de treballadors presoners de guerra." A la part del pont de Sarrià de Ter hi ha una placa que diu: "PONS MAIOR En aquest indret la Via Augusta creuava el Ter. Documentat des del segle XIII, el pont de pedra medieval, testimoni de guerres i aiguats, va ser volat el 4 de febrer de 1939, durant la Guerra Civil Espanyola. Sarrià de Ter, 13 de juny de 1998."

Localització del símbol
nucli urbà

Cronologia
Entre 1939 i 1940

Ús original de l’espai
Pont de connexió entre el barri de Pont Major (Girona) i Sarrià de Ter.

Ús actual de l’espai
Pont entre Girona i Sarrià de Ter.

Descripció del context històric
Durant la retirada republicana el gener de 1939 aquest pont fou destruït, i amb l'ocupació franquista va ser reconstruït amb mà d'obra presonera. L'actual Pont de l'Aigua del Pont Major va ser construït l'any 1939 pels batallons de treballadors números 12 i 162, formats per presoners polítics del franquisme a les ordres del batalló d'antics sapadors de Falange i el comandant Cámpora, cap del tercer sector de Ponts i Camins. La inauguració del pont i els relleus va tenir lloc el 4 de febrer de 1940, primer aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Girona. Obra promoguda per la Dirección General de Regiones Devastadas. Els relleus escultòrics de Joan Carrera Dellunder (1939-1940) que hi ha a les baranes representen episodis de la Guerra Civil espanyola; concretament els de l'Alto de los Leones (pèrdua republicana d’aquest punt estratègic militar el juliol de 1936), l'Alcázar de Toledo (recordatori de la presa de Toledo pels franquistes), la ciutat d'Oviedo (Catedral i escut, referència als aixecaments del 1934 i el 1936) i el vaixell Baleares (enfonsat per l'exèrcit republicà el 6 de març de 1938 a Mallorca on van morir més de 200 persones, tot i el salvament per part de dos vaixells anglesos). Al pont, també s'hi varen col·locar quatre escuts (dos a cada banda del pont) d'Espanya dels vigents en temps del franquisme, quatre plaques que recorden la data d'inauguració, el temps que es va tardar a fer-lo (cinc mesos), dos símbols de Falange, els escuts de Girona i Sarrià -municipis que el pont uneix-, i els dos cossos militars que varen intervenir en la construcció del pont. Per no oblidar aquest episodi bèl·lic i fer que el Pont de l'Aigua esdevingui una lliçó d'història, les plaques de metacril·lat s'hi col·locaren en plena època democràtica juntament amb una petita explicació dels episodis de la guerra i de la construcció del pont.

Actuacions posteriors al franquisme
Modificació i/o senyalització

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
Senyalització dels relleus i contextualització de la reconstrucció del pont el 1940 durant els anys 80 i 90 per part de l'Ajuntament de Girona i de Sarrià de Ter.