Símbol número:2383
Tipologia del símbol
Relleus, gravats i inscripcions
Adreça
carrer Saidí, nº s/n
25112 - Gimenells i el Pla de la Font
Terme municipal
Gimenells i el Pla de la Font
Comarca
Segrià
Vegueria
Vegueria de Lleida

Relleus, gravats i inscripcions

Descripció
Es tracta d'un escut d'Espanya amb l'àliga de Sant Joan, situat damunt la porta d'entrada de l'edifici. El relleu presenta restes de policromia. A més, presenta pintades degudes a actes vandàlics.

Localització del símbol
nucli urbà

Cronologia
Any 1965

Ús original de l’espai
L'edifici va ser construït i utilitzat com a caserna militar.

Ús actual de l’espai
L'edifici es troba en males condicions i abandonat, des que l'any 1988 es procedeix al seu tancament. No s'hi realitza cap tipus d'activitat.

Descripció del context històric
A Gimenells i el Pla de la Font va actuar l'Instituto Nacional de Colonización (INC), un dels predecessors de l'YRIDA (Instituto Nacional de Reforma y Desarrollo Agrario). Aquest institut va néixer quan encara no havia acabat la guerra amb el nom de Servicio Nacional para la Reforma Económica y Social de la Tierra, i la seva missió era la creació de nous pobles i nuclis rurals per a l'assentament d'agricultors que havien de conrear les zones transformades. A nivell arquitectònic els poblats de l'INC es van convertir en camps d'experimentació per a joves arquitectes, els quals van aportar idees interessants en el difícil panorama arquitectònic espanyol de després de la guerra. A Gimenells destaca l'any 1945 la labor d'Alejandro de la Sota (1913-1996), mentre que José Borobio (1907-1984) va ser l'autor del projecte del Pla de la Font. L'INC també va treballar a Suchs (Lleida) i a Villafranco del Delta (avui Poblenou del Delta) a Tarragona.

Actuacions posteriors al franquisme
Modificació per accions violentes

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
L'escut ha estat objecte de pintades.