Símbol número:2384
Tipologia del símbol
Relleus, gravats i inscripcions
Adreça
carrer Escoles, nº 2
25114 - Gimenells i el Pla de la Font
Terme municipal
Gimenells i el Pla de la Font
Comarca
Segrià
Vegueria
Vegueria de Lleida

Relleus, gravats i inscripcions

Descripció
Es tracta d'un escut d'Espanya amb l'àliga de Sant Joan i el jou i les fletxes, situat a la façana principal de l'edifici que feia les funcions d'antic ajuntament i que avui és la seu de l'Entitat Municipal Descentralitzada al Pla de la Font, dins el municipi de Gimenells i Pla de la Font. El símbol es troba pintat de blanc, com la façana.

Localització del símbol
nucli urbà

Cronologia
Any 1960

Ús original de l’espai
L'espai va ser destinat a l'ajuntament del municipi. Actualment alberga l'administració de l'Entitat Municipal Descentralitzada, de Pla de la Font.

Ús actual de l’espai
És el local de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Pla de la Font.

Descripció del context històric
A Gimenells i el Pla de la Font va actuar l'Instituto Nacional de Colonización (INC), un dels predecessors de l'YRIDA (Instituto Nacional de Reforma y Desarrollo Agrario). Aquest institut va néixer quan encara no havia acabat la guerra amb el nom de Servicio Nacional para la Reforma Económica y Social de la Tierra, i la seva missió era la creació de nous pobles i nuclis rurals per a l'assentament d'agricultors que havien de conrear les zones transformades. A nivell arquitectònic els poblats de l'INC es van convertir en camps d'experimentació per a joves arquitectes, els quals van aportar idees interessants en el difícil panorama arquitectònic espanyol de després de la guerra. A Gimenells destaca l'any 1945 la labor d'Alejandro de la Sota (1913-1996), mentre que José Borobio (1907-1984) va ser l'autor del projecte del Pla de la Font. L'INC també va treballar a Suchs (Lleida) i a Villafranco del Delta (avui Poblenou del Delta) a Tarragona.

Actuacions posteriors al franquisme
Modificació i/o senyalització

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
L'escut es troba pintat amb pintura blanca, com la façana.