Símbol número:24
Tipologia del símbol
Monuments
Adreça
carrer Pintor Gimeno, nº s/n
43500 - Tortosa
Terme municipal
Tortosa
Comarca
Baix Ebre
Vegueria
Vegueria de les Terres de l'Ebre

Monuments

Descripció
Es tracta d'un monument localitzat sobre la base de l'antic pont de la Cinta, destruït durant la retirada de les milícies republicanes l'abril del 1938. El monument està fet de ferro forjat i assoleix una altura de 45m. El monument es composa d'una piràmide estilitzada i esgarrada per orificis de metralla, els quals es van transformant progressivament en ciris i creus. A la part frontal s'hi troba la creu de Sant Jaume, en homenatge a l'exèrcit, coronada per una àguila de grans dimensions que amb les urpes sosté el "Víctor de Franco". La piràmide és coronada per la figura d'un combatent que mostra al cel un llumí, com si es tractés d'un far. A la part posterior, mirant simbòlicament a la serra de Pàndols i de Cavalls, s'hi disposa una creu llatina en record als caiguts a la batalla de l'Ebre.

Text inclòs
A la base de l'escultura s'hi incrustaven les següents inscripcions: "Al Caudillo de la Cruzada y la Paz de España" i "A los combatientes que hallaron la gloria en la Batalla del Ebro"

Localització del símbol
nucli urbà

Cronologia
Any 1966

Ús original de l’espai
Era la base del Pont de la Cinta, destruït per l'exèrcit republicà durant la seva retirada l'abril del 1938.

Descripció del context històric
Aquest monument fou encarregat per commemorar els 25è aniversari de la Batalla de l'Ebre. Fou una iniciativa del Consejo Provincial del Movimiento el 1962. Aquesta institució constituí una comissió executiva sota la presidència de Rafael Fernández Martínez i de la qual formà part el president de la Diputació (Antonio Soler Morey), l'alcalde de Tortosa (Joaquim Fabra) i el sots-cap provincial del Movimiento, Tomàs Pelayo. Aquesta comissió escollí el disseny de l'escultor Lluís Maria Saumells, el qual, a més, exercí de director de l'obra. Les obres es perllongaren 2 anys i el seu cost va ser de 4,5 milions de pessetes. Fou finançat a base de subvencions i donatius de la Diputació Provincial, ajuntaments i col·lectius particulars.

Descripció de l'episodi històric: 'Batalla de l'Ebre'
La batalla de l'Ebre (25/7-16/11/1938) és considerada la batalla definitiva de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Fou concebuda com una ofensiva dels nacionals de cara a trencar la unitat del territori controlat per la República, un cop vençut el front d'Aragó. A tal efecte, Franco abandonà l'ofensiva sobre València i concentrà les tropes sobre un punt de trencament, la part baixa de l'Ebre. Des del punt de vista republicà, la batalla fou l'última oportunitat de resistir, car perllongar un conflicte que ja veien perdut els donava la possibilitat de guanyar temps i intentar internacionalitzar la guerra civil amb la imminent guerra mundial. Els principals escenaris foren la riba dreta de l'Ebre entre Faió-Mequinensa i Xerta, la Terra Alta, les serres de Pàndols i Cavalls i al sud, les muntanyes de la Fatarella. S'hi enfrontaren 100.000 republicans contra 98.000 sublevats i l'enfrontament deixà un balanç de 10.000 republicans morts contra 6.500 franquistes i 34.000 ferits republicans vs. 30.000 sublevats. La victòria de Franco marcà l'inici del fi de la guerra civil i a partir d'aquell moment, ciutat a ciutat caigué sense gaire resistència a l'entrada dels exèrcits de Franco.

Actuacions posteriors al franquisme
Retirada de simbologia franquista

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
L'any 1980 l'Ajuntament de Tortosa va treure el Víctor (anagrama personal de Franco) i les lletres de la part dreta de la pilastra, en què es llegia la dedicatòria "Al Caudillo de la Cruzada y de los veinticinco años de paz". Més recentment (2008) s'han tret les plaques que commemoraven la inauguració del monument. Aquest petits monòlits, situats a la riba del riu, just al front del monument, contenien les inscripcions commemoratives de la inauguració; al marge de la data i la inscripció de la inauguració a càrrec de 'S.E. el jefe del estado caudillo de España', hi constaven els noms del llavors governador civil de Tarragona, Rafael Fernández, com a promotor de la iniciativa; el president de la Diputació, Manuel Soler; el bisbe de Tortosa que va beneir el monument, Manuel Moll; l'alcalde de Tortosa de l'època, Joaquín Fabra; i l'escultor responsable de l'obra, Luís María Saumells. Existia una tercera placa, que figurava just al costat de la inaugural, on apareixia la llegenda 'A la promoción Ebro de la Guardia Civil. A los combatientes de la batalla del Ebro. Tortosa 1968'. Aquest 'recordatori' franquista havia estat també objecte de pintades en reiterades ocasions.