Símbol número:469
Tipologia del símbol
Monuments
Adreça
carretera Cementiri de Banyoles, nº s/n
17820 - Banyoles
Terme municipal
Banyoles
Comarca
Pla de l'Estany
Vegueria
Vegueria de Girona

Monuments

Descripció
Monòlit piramidal de pedra de Girona (calcària nummulítica) de color gris amb una alçada d'uns 3 metres i una amplada màxima de 2 metres a la base del monument. A la part frontal hi ha esculpida una creu. Està situat al capdamunt de les escales que porten a la capella del cementiri, en un lloc ben privilegiat. La llegenda està emmarcada per dos florons i l'escut municipal de Banyoles.

Text inclòs
En recordança de tots els morts 1936-1939

Localització del símbol
cementiri

Cronologia
Any 1950

Descripció del context històric
Monòlit franquista reconvertit (a homenatge de totes les víctimes de la guerra). És un model similar al monòlit franquista de Girona (situat a la plaça de la Diputació, actualment (juny-octubre 09) al magatzem municipal mentre duren les obres de remodelació de la plaça). El monòlit és al Cementiri Municipal (prop de la capella). És obra de l'arquitecte Francesc Figueras de Ameller i es va fer el 1950. Inicialment es va preveure la seva instal·lació davant l’Ajuntament, però finalment es s’hi va col·locar una font i aquest monòlit es va situar al cementiri. La inauguració al cementiri de la "Cruz de los Caídos" va ser l'1 d'abril de 1951 (Fiesta de la Victoria). Hi ha, actualment, des dels anys 80-90 del segle XX, una llegenda que inclou totes les víctimes de la guerra. L’arquitecte Francesc Figueres de Ameller va néixer i morir a Banyoles el 1902 i el 1992 respectivament. Fou arquitecte municipal, i inspirà i ajudà a executar molts projectes per bastir la Banyoles del segle XX. També s’implicà en la defensa del patrimoni històric.

Actuacions posteriors al franquisme
Modificació i/o senyalització
Retirada de simbologia franquista

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
Hi ha, actualment, des dels anys 80-90 del segle XX, la inscripció següent: "En recordança de tots els morts. 1936-1939" que va modificar una d'anterior que honorava únicament els morts del bàndol vencedor.