Símbol número:56
Tipologia del símbol
Creus
Adreça
plaça Mossèn Gaietà, nº s/n
43720 - Arboç, l'
Terme municipal
Arboç, l'
Comarca
Baix Penedès
Vegueria
Vegueria del Camp de Tarragona

Creus

Descripció
Es tracta d'una creu d'uns 3 metres sostinguda sobre un pedestal on hi ha incripcions en llatí, dedicant la creu als caiguts de totes les guerres

Localització del símbol
nucli urbà

Cronologia
Any 1943

Ús original de l’espai
Plaça del municipi

Descripció del context històric
Com tots els monuments als caiguts, la constitució del comú municipal franquista de l'Arboç, va voler fer un gest d'annexió al règim realitzant un monument en honor als qui caigueren durant la guerra civil al bàndol nacional. A tal efecte, es creà la Comisión Pro Monumento a los Caídos, que aconseguí el finançament per construir dit monument. Malgrat la cerimònia de col·locació de la primera pedra i el gran projecte que es va voler construïr, aquest no es va portar mai a terme, i al seu lloc, l'ajuntament va voler erigir aquesta creu que recorda totes les víctimes.

Actuacions posteriors al franquisme
Cap actuació: es conserva sense modificacions.

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
Hi ha algun grafit per sobre, però el desgast que s'hi veu és degut a les inclemències del temps. Cal dir que a l'arribada de la democràcia hi va haver un debat intens sobre si retirar la creu, però donat que l'ajuntament franquista va tenir el seny de dedicar la creu a tots els morts i no posar-hi cap icona franquista, es va determinar no retirar-la i deixar passar una mica més de temps fins que ja haguessin mort els qui ho van viure directament.