Símbol número:710
Tipologia del símbol
Creus
Adreça
carrer Peralada, nº s/n
17486 - Castelló d'Empúries
Terme municipal
Castelló d'Empúries
Comarca
Alt Empordà
Vegueria
Vegueria de Girona

Creus

Descripció
Creu de ferro i làpida amb els noms de les 11 persones de Castelló d'Empúries assassinades el 9 d'agost de 1936, durant les represàlies de la reraguarda republicana al principi de la guerra. És una creu d'uns 4 metres d'alçada als peus de la qual hi ha un mosaic de pedra amb la data de 1941.

Text inclòs
Conté els noms següents: Martí Augé Escapa, Pere Canet Juanola, Narcís Casademont Genís, Josep Fàbrega Custou, Narcís Fàbrega Custou, Miquel Jacobí Casanovas, Josep Planas Figa, Lluís Planas Sala, Josep Maria Puig Costa, Rafael Tibau Caussa i Joan Planas Serra.

Localització del símbol
cementiri

Cronologia
Any 1941

Ús original de l’espai
Cementiri municipal / Carretera N-II (Vilademuls)

Descripció del context històric
Durant els primers mesos de la Guerra Civil es van produir multitud de casos de violències a la reraguarda republicana cap a membres dels sectors socials més conservadors o vinculats amb el suport al cop d'estat del 18 de juliol de 1936 i també per motius familiars i més locals. A Castelló d'Empúries, el 9 d'agost van emportar-se les següents persones, que van matar a Vilademuls (Pla de l'Estany), on s'hi va col·locar, al llarg dels anys 40, un monòlit commemoratiu, per haver mort "por Dios y por España": a. Martí Augé Escapa, barber casat de Peralada, de 46 anys b. Pere Canet Juanola, pagès casat de Castelló, de 46 anys que fou alcalde el 1934, cap del Partit Radical. c. Narcís Casademont Genís “Colombó”, hisendat casat de Castelló, de 63 anys que havia estat alcalde i jutge d. Josep Fàbrega Custou, pagès casat de Castelló, de 30 anys e. Narcís Fàbrega Custou, pagès casat de Castelló, de 35 anys f. Miquel Jacobí Casanovas “Rom”, pagès casat de Castelló, de 58 anys g. Josep Planas Figa, pagès propietari de Vilarig, de 45 anys que havia estat alcalde de La Lliga després de l’octubre del 1934 h. Lluís Planas Sala, pagès solter de Castelló, de la FE, de 18 anys, fill de Josep Planas Figa i. Josep Maria Puig Costa, farmacèutic de Castelló de 38 anys j. Rafael Tibau Caussa, comerciant casat de Castelló, de 33 anys que havia estat cap d’Acció Ciutadana entre 1933 i 1934. k. Joan Planas Serra “El pagès de les Eres”, pagès propietari casat de 57 anys que havia estat alcalde Com a anècdota i detall, s’ha verificat que la fabricació del monòlit és de Pruneda –Girona, i està gravat a la part inferior dreta del monòlit.

Actuacions posteriors al franquisme
Modificació i/o senyalització

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
Probablement la creu ha estat modificada i renovada els darrers 20 anys.