Símbol número:712
Tipologia del símbol
Monuments
Adreça
carretera Cervera, de (N-260), nº km 0
17497 - Portbou
Terme municipal
Portbou
Comarca
Alt Empordà
Vegueria
Vegueria de Girona

Monuments

Descripció
Monòlit fet de granit i format per 5 blocs de pedra tallats de manera rústica, amb les cantonades poc arrodonides i de treball bast. Hi ha un bloc de base i quatre blocs amb forma de cub a sobre. El monument conté una llegenda gravada i una creu. La seva alçada és de 3,5 metres. Es tracta d'un monument commemoratiu als soldats caiguts de la IV Divisió de Navarra, que va ocupar la zona.

Text inclòs
A la memoria de los caídos de la IV División Navarra que ocupó esta plaza el día 10-2-1939

Localització del símbol
marge de carretera

Cronologia
Entre 1939 i 1940

Ús original de l’espai
Coll dels Belitres, lloc fronterer entre Espanya i França. Carretera N-260 en la seva unió amb la carretera de l'estat francès.

Ús actual de l’espai
Actualment s'ha mantingut el monument i s'ha contextualitzat i explicat per part del Memorial Democràtic, a mode d'exemple pilot d'un dels objectius que té aquest cens de simbologia franquista de Catalunya.

Descripció del context històric
Es tracta d'un monument commemoratiu als soldats caiguts de la IV Divisió de Navarra, que va ocupar la zona. Possiblement va ser instal·lat al voltant de 1940 i ha estat senyalitzat pel Memorial Democràtic el 23 de maig del 2009. En aquesta senyalització hi ha el text següent en català, castellà, francès i anglès: El règim franquista va impulsar una política commemorativa a tots els racons de l’Estat espanyol que, sovint, es traduïa en la construcció de recintes i monuments simbòlics que rememoraven la seva victòria. L’objectiu principal era deixar empremta per a la posteritat de les seves suposades gestes i erigir un nou imaginari col·lectiu que esborrés el llegat republicà. En el marc d’aquesta memòria oficial franquista, entre 1939 i 1940 es va instal·lar al Coll dels Belitres aquest monòlit en record dels morts de la IV Divisió de Navarra. Així mateix, el monòlit evoca també l’ocupació, per part dels requetès navarresos, de Portbou i bona part de la frontera amb França el dia 10 de febrer de 1939. Per al bàndol insurgent, l’arribada a la carena pirinenca va adquirir el caire d’un mite. La consecució del control militar dels Pirineus es va presentar com una fita històrica que plasmava la culminació d’un dels seus principals propòsits durant el conflicte bèl·lic: l’extermini dels "sectores separatistas del enemigo: Vascongadas y Cataluña". Té un model estereotipat similar present a Girona (cementiri municipal) i a Benassal (Castelló). També sembla que existia un altre monument a Benicarló, entre d’altres zones per les quals aquesta divisió va tenir més baixes. Igualment també hi ha monuments semblants, també dedicats a la IV Divisió de Navarra, a les Terres de l'Ebre i a Abrera.

Descripció de l'episodi històric: 'Ocupació franquista de Portbou'
Arribada de l'exèrcit franquista a la frontera francesa i ocupació franquista de Portbou el 10 de febrer de 1939. Poc després es va donar per finalitzada la campanya militar per a l'ocupació de Catalunya.

Biografia del personatge: 'IV División de Navarra'
La IV Divisió de Navarra, que abans havia rebut el nom de IV Brigada de Navarra, fou una de les divisions franquistes més importants, ja que va participar molt activament en les grans batalles de la Guerra Civil: Brunete, Terol-Alfambra, Aragó, Maestrat, Llevant, Ebre i Catalunya.

Actuacions posteriors al franquisme
Modificació i/o senyalització

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
Ha rebut pintades amb esprai i també ha estat senyalitzat pel Memorial Democràtic amb un faristol panoràmic situat a uns 20 metres de distància del monument (v. text de la senyalització a l'apartat de Context històric).