Símbol número:713
Tipologia del símbol
Monuments
Adreça
carretera Cadaqués (GI-614), nº km 1
17480 - Roses
Terme municipal
Roses
Comarca
Alt Empordà
Vegueria
Vegueria de Girona

Monuments

Descripció
Monòlit de carretera fet de pedra calcària de Girona (nummulítica) segons el model estereotipat que, durant els deu anys posteriors a la guerra, es va anar estenent per tots els indrets on hi havia hagut violències per part de la reraguarda republicana, sobretot els primers mesos del conflicte. Fa una alçada de 2 metres i està tallat de manera basta. Incloïa una creu de ferro que en aquest cas ha estat malmesa i arrencada.

Text inclòs
Caído por Dios y por la Patria el 6 de mayo de 1937 / Caballeros de España / Pedro Cervera Abras, Presente!

Localització del símbol
marge de carretera

Cronologia
Entre 1939 i 1945

Ús original de l’espai
Espai públic.

Ús actual de l’espai
Carretera comarcal de Roses a Cadaqués.

Descripció del context històric
Monòlit de carretera fet de pedra calcària de Girona (nummulítica) segons el model estereotipat que, durant els deu anys posteriors a la guerra, es va anar estenent per tots els indrets on hi havia hagut violències per part de la reraguarda republicana, sobretot els primers mesos i anys del conflicte. Aquest monòlit de carretera està localitzat a la carretera de Cadaqués, GI-614, al paratge del mas Perafita, 200 m abans del trencant que baixa cap a Port de la Selva, i va ser instal·lat amb motiu de l'assassinat de Pedro Cervera Abras el 6 maig de 1937, veí del Port de la Selva a conseqüència de les violències de la reraguarda republicana després del cop d'estat fracassat que va causar l'inici de la Guerra Civil. Es pot tractar de la persona documentada anomenada Benet Cervera Abras mort el 7 de maig de 1937 a Port de la Selva, pagès, casat i de 56 anys (Vilarroya, 2009). (Dir.) Vilarroya, J. (2009). Els noms de la Guerra. Relació de totes les víctimes de les comarques gironines i el testimoni de l’última generació que va viure la Guerra Civil. Sèrie Imatges 1936-1939. Hermes Comunicacions, SL. Segurament va ser col·locat durant els primers anys del franquisme amb un afany d'estendre una política memorial del règim totalitari elogiant les víctimes relatives al bàndol rebel o comeses per la pertinença o la suposada pertinença al bàndol rebel.

Biografia del personatge: 'Pedro Cervera Abras'
Tot i que el nom és Pedro Cervera Abras, es pot tractar de la persona documentada anomenada Benet Cervera Abras mort el 7 de maig de 1937 a Port de la Selva, pagès, casat i de 56 anys (Vilarroya, 2009).

Actuacions posteriors al franquisme
Destrucció per accions violentes

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
La creu de ferro que hi havia a sobre del monòlit ha estat arrencada i la llegenda ha estat pintada per sobre amb esprai negre amb una línia vermella, una creu grega i una creu gammada com a referència a la filiació entre el Franquisme i el Nazisme.