Símbol número:843
Tipologia del símbol
Monuments
Adreça
passeig Cementiri, del, nº s/n
08840 - Viladecans
Terme municipal
Viladecans
Comarca
Baix Llobregat
Vegueria
Vegueria de Barcelona

Monuments

Descripció
Monòlit de pedra, de dos metres d'alt aproximadament i de base quadrada. Inclou elements decoratius a les cantonades inferiors i acaba amb una punta de tipus piramidal. En una de les quatre cares hi ha el relleu d'una creu i, al peu d'aquesta, una inscripció parcialment esborrada, amb alguns caràcters il·legibles, però que encara es pot identificar com un text d'homenatge als franquistes caiguts. A les dues cares laterals hi ha un element posterior al franquisme: l'escut actual (de pedra) de la ciutat de Viladecans. A la cara posterior hi ha un altre element posterior al franquisme: una placa de pedra amb la inscripció "VILADECANS ALS MORTS DURANT EL PERÍODE 1936-1939" i una petita creu sota el text.

Text inclòs
... LOS CAIDOS ...OR DIOS ...OR ESPAÑA

Localització del símbol
cementiri

Cronologia
Any 1953

Ús original de l’espai
Espai públic

Ús actual de l’espai
Cementiri.

Descripció del context històric
Emplaçat originàriament al nucli urbà, el monòlit va ser inaugurat el 25 de gener de 1953, data en què es commemorava l’arribada de les tropes franquistes a Viladecans. El seu emplaçament era la rambla Modolell “(...) en la seva unió amb el carrer de Santa Teresa”. Segons l’Arxiu Històric de la Ciutat, el monòlit va ser traslladat al cementiri l'any 1981 o 1982, moment en què s'hi van afegir els elements nous.

Descripció de l'episodi històric: 'Ocupació franquista de Viladecans'
El monòlit no es refereix a cap episodi històric concret, però sí la data en què es va inaugurar, un 25 de gener, dia en què les tropes franquistes van arribar a Viladecans.

Actuacions posteriors al franquisme
Modificació i/o senyalització
Retirada de simbologia franquista

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
La inscripció ha estat parcialment esborrada, i s'hi han afegit elements nous (dues plaques amb l'escut actual de la ciutat i una placa amb un text d'homenatge a totes les víctimes de la guerra). Segons l'Arxiu Històric de la Ciutat, els canvis daten possiblement de l'any 1981 o 1982, quan es va traslladar el monòlit del nucli urbà al cementiri.