Símbol número:881
Tipologia del símbol
Tombes i làpides
Adreça
carretera Collell, del (GEP-5244), nº Km 3
17831 - Sant Miquel de Campmajor
Terme municipal
Sant Miquel de Campmajor
Comarca
Pla de l'Estany
Vegueria
Vegueria de Girona

Tombes i làpides

Descripció
Làpida mortuòria de pedra calcària amb una llegenda escrita en castellà i alemany referent a la mort d'una persona d'origen alemany que va morir a principis de febrer de 1939 a conseqüència del captiveri a la presó del Collell. La làpida forma part d'un banc de pedra que envolta un arbre.

Text inclòs
+ Aquí yace Peter Ernst Harald Ullman Ekwall nacido en Berlín el 18.08.1905 y fallecido en el santuario del Collell el 3.2.1939 víctima de las penalidades de un largo cautiverio rojo - REQUESCAT IN PACE - Amaba a España donde vivió desde 1907 y que fue su segunda patria - Rogad por él - In Liebe Die Deinen

Localització del símbol
zona rural, marge de carretera

Cronologia
Entre 1939 i 1945

Ús original de l’espai
Proximitats del Santuari.

Descripció del context històric
Aquesta làpida segurament està feta i instal·lada durant els deu anys posteriors a la guerra, quan es van anar estenent per tots els indrets on hi havia hagut violències per part de la reraguarda republicana diferents memorials amb un afany d'estendre una sòlida política memorial del règim totalitari franquista elogiant les víctimes relatives al bàndol rebel o comeses per la pertinència o la suposada pertinència al bàndol rebel. Està situada en un entorn originalment enjardinat, amb parets, vegetació ordenada i bancs, tot i que actualment està descuidat. Durant la Guerra Civil el santuari va patir, com tants d’altres, la destrucció revolucionària dels primers mesos de la guerra. Les instal·lacions van deixar la seva funció escolar i eclesiàstica i s'hi va establir una presó que a la darrera etapa de la guerra adquirirà una especial importància, ja que s’hi van traslladar molts presos arran de l’avenç franquista i alguns d’aquests presoners van ser afusellats a l’exterior del recinte. De la cinquantena d’afusellats dos pogueren sobreviure.

Descripció de l'episodi històric: 'Afusellaments al Santuari del Collell (gener de 1939)'
Durant la Guerra Civil el santuari de Santa Maria del Collell va patir, com tants d’altres, la destrucció revolucionària dels primers mesos de la guerra. Les instal·lacions van deixar la seva funció escolar i eclesiàstica i s'hi va establir una presó que a la darrera etapa de la guerra, coincidint amb l'avenç franquista i la retirada republicana, adquirirà una especial importància. La presó, dirigida per Anastasio Sánchez Monroy, es va omplir el gener de 1939, de presoners la major part d'ells personalitats estretament vinculades a la Falange, molts dels quals van ser afusellats a l’exterior del recinte, el 30 de gener de 1939. De la cinquantena d’afusellats dos pogueren sobreviure. Els noms de les persones assassinades són: José María Alarcón Sánchez Ismael Alegria Audi José Alujas Roca Lorenzo Armillas García Jaime Ayuso Jover Andrés Bassas Figa Roberto Bassas Figa Juan Barguño Grau Emilio Becerbal Calvo Victoriano Becerbal Lafuente Pedro Bosch-Labrus Reig Gregorio de Broto Sender Rafael de Broto Sender Joaquin Busquets Baró José Calvo Ramo Segismundo Casals Horta Pedro Carretero Celada Enrique Caballé Vilardell José María Conill Poblet Lluís Escolà Batalla Francisco Fages Tarés José Feliubadaló Clarós Carlos Felman Piña José Florit Torres Juan Fontcuberta Casas José Gallart Vilardell Augusto George Mallol Ricardo Guasch Giménez Leopoldo Guzmán Aranda Javier Garriga Nogués Joaquín Guiu Bonastre Joaquín Helcel Valdivielso Martín Holguín Guillén Romualdo Hurdisan del Campo Juan Joere Petit Luis Lebrero Lizárraga Rodrigo de León Rodríguez Antonio López Pozas Ángel Martínez Robles Gabriel Martín Morito Enrique Mella Malivernt Julio Mendoza Caballer José Millán González José María Osete Sans Gabriel Rodríguez Eusebio Sánchez Martínez Pedro Wilman Elbal A aquests caldria sumar els noms de Jesús Pascual Aguilar i Rafael Sánchez Mazas, que van poder escapar de l'assassinat massiu produït al mig del bosc durant la retirada.

Biografia del personatge: 'Peter Ernst Harald'
Peter Ernst Harald Ullman Ekwall (Berlin, 18-08-1905; Sant Miquel de Campmajor, 03-02-1939). A la làpida diu: + /Aquí yace Peter Ernst Harald Ullman Ekwall nacido en Berlin el 18.08.1905 y fallecido en el santuario del Collell el 3.2.1939 víctima de las penalidades de un largo cautiverio rojo /REQUESCAT IN PACE /Amaba a España donde vivió desde 1907 y que fue su segunda patria /Rogad por él /In Liebe Die Deinen

Actuacions posteriors al franquisme
Modificació per accions violentes

Comentari de les actuacions posteriors al franquisme
Esquerdament de la làpida a la seva part superior